Innledning
Bydue også kjent som Columba livia var. domestica, er en av de mest vanlige fugletypene man finner i norske byer. Disse fuglene trives godt i bymiljøet og kan ofte observeres i parker, på fortau, torg og gågater mens de søker etter mat. Bygninger og broer fungerer også som populære hvile- og hekkeområder for byduene. De er utbredt over hele Norge, men spesielt i byer og tettsteder. Selv om byduene stammer fra klippeduer, er de nå avhengige av mennesker for mat og hekkeplasser.
Kjennetegn ved bydua
Byduer har vanligvis grå kropper med to svarte striper på vingene, men fargene kan variere. De veier i gjennomsnitt mellom 400 og 500 gram og er omtrent 30 cm lange. Disse fuglene har en monogam livsstil, og paret holder sammen hele livet. Hunnen legger vanligvis ett eller to egg 8-12 dager etter paringen. Etter omtrent 18 dager klekkes eggene, og de nyfødte ungene blir matet med duemelk som foreldrene gulper opp. Ungene forlater reiret etter 4-6 uker. Byduer kan ha tre til fire kull i året, og paringen skjer vanligvis om våren og høsten.
Atferd og vaner
Byduer opptrer ofte i flokker i byer, og i ekstreme tilfeller kan det være tusenvis av dem samlet. Disse fuglene kan bli tamme og spise fra hånden til mennesker som mater dem. Hovedsakelig lever byduene av frø og korn, men de spiser også insekter, søppelrester og brød. Det er viktig for dem å ha tilgang til vann daglig.
Skade og smittefare
Byduer kan forårsake problemer når de er i stort antall. Ekskrementene deres kan skitne til bygninger, biler og offentlige områder. Dueskitt kan også skade vegetasjon og føre til luktproblemer. I tillegg kan byduer være en mulig smittekilde for mikroorganismer. Derfor er det viktig å ta forholdsregler som god håndvask og unngå å etablere fôringsplasser nær lekeområder for barn.
Forebygging og bekjempelse
For å redusere antallet byduer er det viktig å eliminere mat-, vann- og hvileplasser. Det oppfordres til å ikke mate duer i byområder og begrense tilgangen til vannansamlinger. Bygninger kan sikres ved å tette åpninger og installere fuglesikringsutstyr som hindrer fuglene i å finne sitte-, hvile- og hekkeplasser. I noen tilfeller kan det være nødvendig å fjerne duer ved hjelp av feller eller duetårn. Skadefelling av duer kan også være aktuelt, men det krever tillatelse og må gjøres på en dyrevelferdsmessig forsvarlig måte.
Bruk av skremmeutstyr og kjemiske midler har begrenset effekt.
Det er viktig å merke seg at giftutlegging ikke er tillatt i Norge.