Tobakksbille
Tobakksbille
Tobakksbillen (Lasioderma serricorne) er et tropisk insekt som ofte kommer til Norge med importerte krydder og andre tørre matvarer. Siden den krever høy temperatur og fuktighet for å utvikle seg, blir den sjelden en vedvarende plage i norske hjem.
Utseende
Tobakksbillen er 2–4 mm lang, eggformet og ensfarget fra brungul til rødbrun. Antennene er sagtakkete og ryggsiden glatt, i motsetning til brødbillen, som har antenner med tre lange endeledd og stripete dekkvinger. Hele kroppen til tobakksbillen er dekket av spredte, gyldne, utstående hår. Sett fra siden ser den "lutrygget" ut, ettersom hodet bøyer seg nedover under ryggen. Tobakksbillens larve er ca. 4 mm lang når den er fullvokst, gulhvit i fargen og har en krumbøyd kropp. Hode og bein er lysebrune. Billen tilhører borebillefamilien (Anobiidae).
Utbredelse
Tobakksbillen stammer sannsynligvis fra Afrika, men har spredt seg over hele verden gjennom menneskelig aktivitet. I nordlige områder som Norge kan den bare formere seg innendørs. Den er funnet over hele landet og er blant de 20 vanligste skadedyrene i Norge, basert på antall prøver sendt inn til Folkehelseinstituttet. Tobakksbillen er også et av de eldste kjente skadedyrene. Døde biller er blitt oppdaget i graven til farao Tutankhamon i Egypt, som hadde vært forseglet i over 3200 år da den ble åpnet i 1922.
Skade
Tobakksbillen kan leve på flere typer tørre matvarer, krydder og nytelsesmidler, i tillegg til tobakk. Eksempler inkluderer chilipepper, paprika, kakao, tørkede medisinplanter, ris, rosiner, soltørkede tomater, tørket fisk, dyrefôr og ulike kornvarer. Tobakksbillen har en unik evne til å bryte ned giftstoffer på grunn av mikroorganismer i tarmen. Selv planter som inneholder insektmidler, som pyretrumplanter, kan bli ødelagt av billen. Andre insekter ville dødd av å spise disse plantene. Enkelte ganger har biller blitt funnet spisende på trolldeigfigurer med over 30 % salt. Den største skaden gjør den i tobakksindustrien, men også museer, spesielt botaniske med herbarier, kan rammes. I sjeldne tilfeller kan tobakksbillen gnage på bøker, lær, treverk og tekstiler, men slike skader er ikke rapportert i Norge.
Reproduksjon
Hunnen legger rundt 30–40 egg i løpet av en periode på to til syv uker. Utviklingen er svært temperaturavhengig, og larvene trives best ved høy luftfuktighet, med optimale forhold på 70 % relativ fuktighet. Under 20 °C stopper utviklingen, mens temperaturer på 35 °C gir den raskeste veksten. Ved normale temperaturer klekker eggene etter 6–10 dager. Larvene går gjennom fire stadier, som varer til sammen 5–10 uker, før de forpupper seg i en spunnet kokong. Hvis temperaturen er lav, kan det siste larvestadiet "overvintre", men utviklingen stanser ved temperaturer under 7 °C. Etter 2–3 uker klekker de voksne billene, som bare lever i 3–4 uker. Hele livssyklusen fra egg til voksen varer omtrent 50–100 dager. Under optimale temperatur-, fuktighets- og næringsforhold kan tobakksbillen produsere opptil seks generasjoner per år. Billene er dyktige til å fly ved temperaturer over 18 °C. De er mest aktive om kvelden og tidlig på natten, og tiltrekkes ofte av lys.
Forebygging
Mange tilfeller av tobakksbilleangrep i norske hjem skyldes krydder som er kjøpt i løsvekt fra Middelhavslandene. Spesielt "billig safran" (som aldri er ekte safran) har vært ofte involvert. Det kan derfor være lurt å fryse slike varer etter hjemkomst.
Store matvarelagre og herbarier er trygge hvis lagringstemperaturen holdes under 18 °C. I tobakksindustrien, og der kaldlagring ikke er praktisk, kan bestanden overvåkes med feromonfeller som leder billene til klebrige feller eller andre felletyper.
Bekjempelse
I private hjem er det viktig å finne kilden til forekomsten. Billene kan livnære seg av andre ting enn matvarer, som tørkede blomster, døde insekter, trolldeigfigurer og bast.
Gjenstander og matvarer kan behandles ved frysing, ettersom alle stadier av billene dør etter ett døgn i en fryseboks ved -18 °C. Varmebehandling med temperaturer over 60 °C, for eksempel i en badstue, er også effektivt. Etter å ha fjernet infiserte matvarer bør matskap støvsuges, og innholdet i støvsugerposen må destrueres, for eksempel ved frysing, for å hindre at billene unnslipper.
Risikoutsatte matvarer kan legges i tette plastposer eller bokser i en måned, slik at eventuelle gjenværende biller ikke kan formere seg. Alternativt kan slike varer oppbevares i kjøleskap eller utendørs i kaldt vær. Alle stadier av tobakksbillen dør etter 16 dager ved 2 °C eller syv dager ved -4 °C.
For å forebygge nye angrep kan man sette ut en skål med rosiner eller annen tørr mat som billene legger eggene sine i. Etter noen dager fryses denne skålen, mens en ny settes ut. Dette bidrar til å redusere bestanden. Samtidig bør man drepe biller man ser rundt i huset. Vanligvis er det relativt enkelt å bli kvitt tobakksbillene uten å bruke insektmidler. Insektmidler bør spesielt unngås i matskap eller andre steder der mennesker kan komme i kontakt med dem, siden de kan være helseskadelige.