skadedyr informasjon logo
melsmalmott bilde


Innledning

Melsmalmott, tidligere kjent som melmøll, er en skadedyrart som finnes over hele verden. I Norge er denne arten svært vanlig både i private husholdninger og i bedrifter som produserer mel- og kornprodukter, spesielt møller og bakerier. Ved å implementere gode forebyggende rutiner kan man effektivt unngå alvorlige angrep av melsmalmott.


Utseende

Melsmalmott har karakteristiske smale vinger med en spennvidde på 20-25 mm. Framvingene er blekt grå med mørke, sikksakkformede tverrlinjer og prikker. Bakvingene er skittenhvite og har frynser langs bakkanten. Larvene kan variere i farge og være lysegrønne, rosa eller hvite, og de blir omtrent 13-16 mm lange.


Livssyklus og habitat

Larvene av melsmalmott foretrekker hvetemel som sin hovedmatkilde, men de kan også leve av andre kornsorter, mølleprodukter, korn, frø, bønner, tørket frukt, nøtter, kjeks, pasta og lignende. De voksne individene tar vanligvis ikke til seg næring. De voksne melsmalmottene er nattaktive og hviler gjerne på mørke steder om dagen. Om natten flyr de i en karakteristisk sikksakkaktig flukt på jakt etter en partner å pare seg med eller etter et egnet sted å legge eggene sine.

Paringen skjer kort tid etter at de klekkes fra puppestadiet, og hunnen legger vanligvis opptil 200 egg på en egnet matkilde. Eggene klekkes etter en til to uker, og larvene begynner umiddelbart å spise. Larvene trives best på mørke steder og spinner kontinuerlig et silkeaktig rør som de beveger seg i.

Dette spinnet blander seg med maten og larvens ekskrementer, og det kan danne tette, gråaktige klumper. Mot slutten av larvetiden kan larvene forpuppe seg i sprekker i treverk eller andre skjulesteder, selv langt unna matkilden. Larvene spinner en kokong rundt seg når de forpupper seg.

Utviklingen fra larve til voksen avhenger av temperaturen. Ved 18 °C tar det tre måneder, mens det tar 41 dager ved 28 °C. Ved lave temperaturer kan larvene gå i dvale før de utvikler seg videre til voksne.

Ved vanlig romtemperatur skjer utviklingen kontinuerlig, og melsmalmott kan gjennomføre fire generasjoner i løpet av ett år. Alle stadier av melsmalmott kan forekomme samtidig.


Materiell skadeog økonomisk betydning

Alvorlige angrep av melsmalmott kan føre til betydelige økonomiske tap for produsenter av mel- og kornprodukter. Klumper dannet av spinn, ekskrementer og kornprodukter kan ødelegge hele partier av mel. Disse klumpene kan også tette viktige deler av en kornmølle, som rør, trakter og sikter, og tvinge til stenging av møllen for grundig rengjøring av utstyret. I noen tilfeller kan larvene og blandingen av spinn og ekskrementer havne i bakevarene i bakerier.

Larvene kan også forårsake materiell skade på produksjonsutstyr ved å gnage på sikteduker og lignende. Når melsmalmott forekommer i husholdninger, forårsaker de vanligvis skade på poser med hvetemel, frokostblandinger og korn.

Andre matvarer kan også bli skadet. Infiserte matvarer må fryses eller kastes, og skap og hyller må rengjøres grundig. Støvsuging er en effektiv måte å fjerne både mel og skadedyr uten å tilføre fuktighet som er gunstig for melsmalmott. Varer som er lett angrepet, trenger ikke nødvendigvis å kastes. For å unngå fremtidige angrep av melsmalmott, bør man oppbevare mel og andre kornprodukter i tette beholdere, for eksempel plastbokser.

Kjemiske bekjempelsesmidler skal normalt ikke brukes mot skadedyr på kjøkkenet.


Forebygging og bekjempelse

I bedrifter er det avgjørende å implementere gode rutiner for å forebygge angrep av melsmalmott. Dette inkluderer å holde returvarer og returemballasje adskilt fra produksjonslokaler, regelmessig rengjøring av utstyr og rom, god luftsirkulasjon og temperaturkontroll for å minimere fuktighet, samt jevnlig utskifting av lagrede råvarer for å unngå oppformering av melsmalmott.

I husholdninger er det viktig å inspisere matvarer nøye, fjerne infiserte produkter eller fryse dem for å drepe skadedyrene, samt å rengjøre skap og hyller grundig.


Oppbevaring av matvarer i tette beholdere kan bidra til å forhindre angrep av melsmalmott.

Støvsuging og bruk av varmebehandling kan være effektive metoder for å fjerne skadedyr og infiserte matvarer, mens kjemiske bekjempelsesmidler normalt ikke skal brukes i husholdninger.

Ved alvorlige angrep i bedrifter kan det være nødvendig med kjemisk behandling, men dette bør utføres av profesjonelle skadedyrbekjempere på grunn av giftigheten til kjemikaliene som brukes.

Generelt sett er forebygging den beste strategien for å bekjempe melsmalmott.

Gode rutiner for hygiene, oppbevaring og inspeksjon av matvarer kan bidra til å redusere risikoen for angrep og minimere skadene forårsaket av melsmalmott.