Orientalsk kakerlakk (Blatta orientalis) er en middels stor kakerlakkart som kan nå en imponerende lengde på opptil 2,5 cm. Den skiller seg ut med sin mørke og blanke farge, og spesielt hunnkakerlakkene har korte vinger. En interessant egenskap ved orientalsk kakerlakk er dens evne til å tåle kjøligere omgivelser bedre enn andre tropiske kakerlakkarter som finnes innendørs i Norge.
Utbredelse
Orientalsk kakerlakk er utbredt over hele verden. I Norge er den sjelden, men den har tidligere vært et problem i noen næringsmiddelbedrifter. På grunn av sin tilpasningsevne og evne til å overleve i ulike omgivelser, har orientalsk kakerlakk klart å spre seg globalt.
Kjennetegn
Den orientalske kakerlakken er middels stor og kan bli opptil 2,5 cm lang. Den har en rød til svartbrun farge og en blank overflate som skiller den fra andre kakerlakkarter. Hannene har vinger som er kortere enn bakkroppen, mens hunnene har reduserte vinger eller bare korte vingestubber. Eggkapselen til orientalsk kakerlakk er 10 mm lang og 5 mm bred, og den har en svart til brun farge uten tydelige segmenter.
Livssyklus
Livssyklusen til orientalsk kakerlakk består av tre stadier: egg, nymfe og voksen. Etter paringen legger hunnkakerlakken eggene sine i en eggkapsel som plasseres i sprekker. En enkelt eggkapsel kan inneholde opptil 18 egg, og klekketiden er rundt 60 dager. Larvene gjennomgår deretter 7 til 10 nymfestadier i løpet av omtrent ett år. De voksne individene lever i 2 til 9 måneder. Orientalsk kakerlakk tåler kjøligere omgivelser bedre enn de andre tropiske artene, og den trives best ved temperaturer mellom 20 og 25 °C.
Atferd
Orientalsk kakerlakk er altetende og er mest aktiv om natten. På dagtid gjemmer den seg i sprekker, under og inne i maskiner og utstyr der det er mørkt. Når den blir skremt, beveger den seg raskt. Hvis man observerer orientalsk kakerlakk som er ute i lyset, kan det tyde på en stor bestand. Den er avhengig av tilgang på vann og fuktighet for å trives.
Spredning av orientalsk kakerlakk
Direkte og naturlig spredning av orientalsk kakerlakk utendørs i Norge er usannsynlig, da den ikke kan overleve under slike forhold. Imidlertid kan den enkelt spres med matvarer, klær og andre produkter. Kakerlakker kan også følge med ulike importerte varer. Det er også mulig for privatpersoner å få med seg orientalsk kakerlakk hjem i bagasjen etter opphold på steder der det er mange kakerlakker.
Orientalsk kakerlakk som skadedyr
Orientalsk kakerlakk kan forårsake skade på matvarer ved å spise på dem og tilgrise dem med avføring og et illeluktende sekret. Den ubehagelige lukten kakerlakker avgir kan være svært sjenerende i seg selv. Spesielt for restauranter og matvareprodusenter kan orientalsk kakerlakk ha stor økonomisk betydning. Kakerlakker kan også skade malerier, papir, bøker, herbarier, frimerker og lignende, og dermed forårsake ødeleggelser. Mange mennesker finner kakerlakker avskyelige, og en stor bestand av orientalsk kakerlakk i boligen kan føre til psykologisk stress hos beboerne.
Kan orientalsk kakerlakk spre smitte?
Orientalsk kakerlakk har potensial til å spre sykdom, selv om betydningen av dette er usikker. Den oppholder seg ofte i områder som kan være skitne, for eksempel der den finner vann i sluk på gulvet eller mat i søppelrom. Den kan også enkelt komme i kontakt med matvarer eller områder der matvarer tilberedes. Det er påvist mange ulike arter av virus, bakterier, sopp og parasitter hos kakerlakker.
Allergi mot kakerlakker er utbredt og kan føre til problemer som astma og hudirritasjoner hos mennesker som oppholder seg i bygninger med kakerlakker.
Forebygging og bekjempelse
For å forebygge og bekjempe kakerlakker, er det viktig å følge spesifikke råd. Det er verdt å merke seg at orientalsk kakerlakk tåler kjøligere områder bedre enn andre tropiske kakerlakkarter. Den har en optimal temperatur som er så lav som 20-25 °C. Derfor kan den finnes på steder i bygninger som man i utgangspunktet antar er for kalde for kakerlakker.
Konklusjon
Orientalsk kakerlakk er en middels stor kakerlakkart som har tilpasset seg for å trives i ulike omgivelser. Den er sjelden i Norge, men kan være et problem i næringsmiddelbedrifter. Med sin evne til å spre seg og forårsake skade på matvarer, er det viktig å være oppmerksom på forebygging og bekjempelse av denne arten. Ved å følge spesifikke råd kan man redusere risikoen for infestasjon.