Myk borebille (Ernobius mollis) er en vanlig billeart i Norge som lever av bark og ved i tørt bartrevirke. Denne artikkelen gir en grundig oversikt over myk borebille, inkludert dens utseende, leveområder, identifikasjon, og bekjempelse.
Utseende
Myk borebille tilhører borebillefamilien og kjennetegnes av sitt skjulte hode som er gjemt under brystet. I motsetning til stripet borebille har myk borebille ikke striper på dekkvingene. Dekkvingene er myke og vanligvis gyldenbrune, med et oransje område på enden. Hannene er mindre enn hunnene og har lengre, tynnere antenner. Larvene er hvite, krumme og har tre tydelige beinpar. De kan bli opptil 8 mm lange.
Identifikasjon av myk borebille
Larvene til myk borebille gnager runde ganger som er 1-2 mm brede. Disse gnagene kan sees både i barken og i den ytterste delen av splintveden. Et karakteristisk trekk er det tofargede boremellet som larvene etterlater seg. Boremellet består av en lys del fra veden og en mørk del fra barken. Hvis barken er tynn, borer larvene seg omtrent én centimeter inn i splintveden før de forpupper seg. Det er viktig å merke seg at synlige hull i barken er puppekamre og ikke et tegn på at billene lever inne i veden. Hvis barken er tykk, kan larvene forpuppe seg der. Det er viktig å skille mellom gnagene til myk borebille og stripet borebille, da begge artene finnes i trevirke innendørs. Stripet borebille har imidlertid lyst boremel og gnager ikke i barken. For å være sikker på identifikasjon av gnag etter stripet borebille, se egen informasjon om denne arten.
Leveområder og levevis
Myk borebille finnes utendørs over hele Norge, men kan også påtreffes innendørs der det er bark på treverk. Den trives spesielt godt i tørre og døde trær og unngår trær som er angrepet av sopp. Myk borebille foretrekker varme områder og kan derfor finnes på steder som er utsatt for sol, eller innendørs der det er varmt. Ofte kan man observere gnagene etter myk borebille der barken fortsatt sitter på bygningsmaterialer. Angrep kan vedvare i mange år på samme sted. Larveutviklingen tar vanligvis ett til to år. Billene forpupper seg på forsommeren, og de voksne dyrene kan sees i juni og juli. De voksne billene parer seg kort tid etter klekking og legger i gjennomsnitt 40 egg. Som voksne tar de ikke til seg næring og lever bare i noen få uker.
Skadeomfang
Skaden som myk borebille forårsaker på selve treverket er ubetydelig, men barken kan bli helt spist opp. Det er derfor viktig å være oppmerksom på tilstedeværelsen av myk borebille for å unngå estetiske problemer med barken. Bekjempelse av myk borebille Den beste måten å bekjempe myk borebille på er å fjerne barken fra treverket. Det er ingen behov for andre bekjempelsesmetoder. Det er heller ikke mulig å behandle barken med trebeskyttelsesmidler. Oppsummering Myk borebille (Ernobius mollis) er en vanlig billeart i Norge som lever av bark og ved i tørt bartrevirke. Den kan påtreffes både utendørs og innendørs, spesielt der det er bark på treverk. Myk borebille forårsaker ingen betydelig skade på selve treverket, men kan spise opp barken. Identifikasjon av myk borebille kan gjøres ved å se etter runde gnager og tofarget boremel. Bekjempelse av myk borebille innebærer fjerning av barken fra treverket.