skadedyr informasjon logo
flueloppe
loppe


Den vanligste loppearten som biter mennesker Fuglelopper, også kjent som hønselopper, er den vanligste loppearten som biter mennesker. Disse loppene biter vanligvis om våren, men det kan også skje om høsten. Loppebittene er typisk plassert på beina og rundt midjen, spesielt der klærne strammer. Bittene kan komme i grupper eller rekker. Noen mennesker opplever kraftig kløe og store merker etter loppebitt, mens andre merker lite til bittene. Det er viktig å merke seg at loppebitt ikke er farlige. Lopper kan ikke overleve av, eller formere seg på menneskeblod


Fugleloppenes leveområder

og utseende Fugleloppene trives i fuglereir med tørt klima, som fuglekasser, hule trær, takstein og ventiler. De finnes over hele landet i reir til ulike fuglearter. Loppene kan også være til stede i hønsehus, derav navnet hønselopper. Disse brunsvarte loppene er 2-3 mm lange og sterkt flattrykte fra sidene. De har kraftige hoppebein som gjør at de kan hoppe opptil 30 cm. Loppene har ikke vinger. Larvene er gulhvite og opptil 5 mm lange. De lever av organisk materiale i reiret og forpupper seg der. Om våren klekkes de voksne loppene og venter ved reiret for å hoppe over på en ny fugl.


Tiltak for å bli kvitt fuglelopper

For å bli kvitt fuglelopper må man fjerne fuglereir og ta forholdsregler under fjerningen for å unngå bitt. Støvsuging og risting av klær og sengetøy kan hjelpe med å fjerne lopper som allerede er inne i huset. Det er viktig å merke seg at sprøyting mot lopper innendørs ikke er effektivt og kan være skadelig for helsen. Fugleloppa tåler ikke oppvarmet innendørsklima i mer enn 1-2 uker, så den dør naturlig i bolighus. På uoppvarmede hytter kan loppene overleve lengre.


Andre loppearter som kan bite mennesker

I tillegg til fuglelopper finnes det også andre loppearter i Norge som kan bite mennesker.

Dette inkluderer ekornlopper, rottelopper, grevlinglopper, piggsvinlopper og kattelopper.

Totalt sett er det 17 loppearter i Norge som kan suge blod fra mennesker.

unsplash