Et stort insekt som ligner på den amerikanske kakerlakken
Australsk kakerlakk (Periplaneta australasiae) er et imponerende insekt som kan vokse seg hele 3,5 cm langt. Selv om denne kakerlakkarten ikke er vanlig i Norge, kan den av og til dukke opp på enkelte steder. I denne artikkelen vil vi utforske australsk kakerlakks utbredelse, kjennetegn, livssyklus, atferd, spredning, skadevirkninger og potensiell smittefare.
Utbredelse
Australsk kakerlakk (Periplaneta australasiae) er en tropisk kakerlakkart som finnes over hele verden. Selv om den av og til blir funnet i Norge, er den ikke vanlig her. Den trives best i varme områder og er avhengig av tilgang på vann og fuktighet.
Kjennetegn
Australsk kakerlakk kan bli opptil 3,5 cm lang og har en karakteristisk rødbrun til svartbrun farge. Halsskjoldet har mørkere flekker omringet av en lys gul ring. I farge og størrelse ligner den på den amerikanske kakerlakken, men den kan lett skilles fra den amerikanske kakerlakken ved at den har lyse kanter ytterst på vingene. Australsk kakerlakk har fullt utviklede vinger, noe som gjør at den kan fly. Nymfene er også lett gjenkjennelige på grunn av de mange gule flekkene på kroppen. Eggkapselen til australsk kakerlakk er 10 mm lang og 5 mm bred, uten tydelige segmenter, og inneholder 24 egg.
Livssyklus
Livssyklusen til Australsk kakerlakk består av tre stadier: egg, nymfe og voksen. Etter paring legger hunnkakerlakken eggene sine i en eggkapsel som gjemmes i sprekker. Klekketiden er omtrent 40 dager. Nymfene gjennomgår 7-13 hudskifter i løpet av 9 til 12 måneder. Australsk kakerlakk trives best ved en temperatur på 30-36 °C.
Atferd
Australsk kakerlakk er altetende og er mest aktiv om natten. Om dagen gjemmer den seg i sprekker, under og inne i maskiner og utstyr der det er mørkt. Den beveger seg raskt hvis den blir skremt. Hvis du ser kakerlakker som er ute i lyset, kan det tyde på at det er en stor bestand til stede. Australsk kakerlakk er avhengig av varme områder, samt tilgang på vann og fuktighet for å overleve.
Spredning
Direkte naturlig spredning av Australsk kakerlakk utendørs i Norge er usannsynlig, da den ikke kan overleve under norske forhold. Imidlertid kan den enkelt spres med matvarer, klær og andre produkter. Det er også kjent at kakerlakker kan bli med på lasset når ulike varer importeres fra utlandet. Privatpersoner kan også utilsiktet ta med seg Australsk kakerlakk hjem i bagasjen etter opphold på steder der det er mange kakerlakker.
Australsk kakerlakk som skadedyr
Australsk kakerlakk kan forårsake skade på matvarer ved å spise dem og forurense dem med avføring og et illeluktende sekret. Lukten som kakerlakker avgir er ubehagelig og ofte plagsom i seg selv. Kakerlakker har størst økonomisk betydning for restauranter og matvareprodusenter. Australsk kakerlakk kan også forårsake skade på malerier, papir, bøker, herbarier, frimerker og lignende ved å gnage på dem og forårsake ødeleggelser. Mange mennesker synes kakerlakker er ekle insekter, og en stor bestand av kakerlakker i boligen kan føre til psykologisk stress hos beboerne.
Spre smitte?
Australsk kakerlakk har potensial til å spre sykdom, men hvor stor betydning dette har er usikkert. Den oppholder seg ofte i områder som kan være skitne, for eksempel i sluk på gulvet eller søppelrom. Den kan også enkelt komme i kontakt med matvarer eller områder der matvarer tilberedes. Det er også påvist mange ulike arter av virus, bakterier, sopp og parasitter hos kakerlakker. Allergi mot kakerlakker er utbredt, og dette kan føre til problemer som astma og hudirritasjoner hos mennesker som oppholder seg i bygninger med kakerlakker.